Novinky

Skip Navigation LinksHome > Aktuality

Umakart – předchůdce moderních HPL

Možná se to bude zdát neuvěřitelné, ale umakart brzy završí 75 let své existence. Zejména po 2. světové válce se stal nepostradatelným materiálem pro výrobu nábytku, ve stavebnictví, v interiérech dopravních prostředků a mnoha dalších oborech. Obrovský úspěch umakartu (mimochodem, jde o zkratku slov umělý karton) ovšem přinesl o jeden negativní aspekt – bezmezné uspokojení výrobců a minimální snahu o další vývoj. Postupem let se tak umakart začal dostávat do stínu moderních vysokotlakých laminátů a na začátku 21. století svůj boj definitivně prohrál – jeho výroba byla vzhledem k minimálnímu zájmu odběratelů ukončena.

Jméno umakart ovšem žije dál. Stejně jako se značka Lux stala synonymem pro vysavače, je Umakart pro mnoho lidí synonymem vysokotlakých laminátů. Současné moderní lamináty přitom mají s umakartem společný pouze základní princip vysokotlakého lisování, v technických parametrech a odolnosti jsou na zcela jiné, podstatně vyšší úrovni. Dnešní lamináty poskytují výrazně delší životnost, tvrdost a především odolnost proti poškození. Moderní HPL ale odolávají nejen dlouhodobému mechanickému kontaktu či povětrnostním vlivům, jsou vysoce odolné i proti ohni a chemikáliím. HPL proto jsou úspěšně využívány i do velmi exponovaných prostorů, jakými jsou veřejně přístupné budovy a areály, vozidla hromadné dopravy či laboratoře. Široký výběr barevných vzorů a možnost potisku umožňují vytvořit interiéry i exteriéry podle přání a v souladu s firemním designem provozovatelů restaurací, sportovních center či společenských prostorů. 

Na počátku byl umakart. Dnešní „umakarty“ povýšily vysokotlaký laminát na jeden z nejkvalitnějších materiálů pro interiéry i exteriéry. Pokud se chcete s kvalitami HPL seznámit, ozvěte se nám, rádi Vám ukážeme, jak mohou HPL posloužit i Vašim potřebám.

 

Poučení GDPR
© 2024 RETA CZ a.s. - všechna práva vyhrazena. Webové stránky vytvořila marketingová a reklamní společnost PAREXPO s.r.o.