Novinky

Skip Navigation LinksHome > Aktuality

Laminát nebo lamino?

Mezi pojmy laminát a lamino mnoho lidí nerozlišuje. Rozdíl je přitom zcela zásadní – lamino je jedním z druhů laminátů, díky hojnému rozšíření druhem nejznámějším, ale rozhodně ne nejkvalitnějším. Laminát je názvem pro celou skupinu kompozitních materiálů, mezi něž mimo náleží jiné také CPL (Continuous Pressure Laminate) a především  vysoce kvalitní HPL (High Pressure Laminate).

Lamino desky jsou tvořeny dřevotřískou s nalisovaným papírem impregnovaným melaminovou pryskyřicí. Materiál pro výrobu lamina je levný, díky tomu lze lamino i výrobky z něj nabízet za velmi nízké ceny. Odvrácenou stranou cenové dostupnosti je velmi nízká odolnost proti mechanickému, tepelnému či chemickému poškození. Lamino je proto vhodné pouze pro nábytek a interiéry, které jsou využívány jen příležitostně, anebo (v případě častého používání) je plánována jejich častější obměna. Jinými slovy – pro skříňku na odloženou sezonní obuv je lamino ideálním řešením. Pro vybavení koupelny, kuchyňskou linku nebo dokonce interiér restaurace jde o materiál krajně nevhodný, pokud nepočítáte s tím, že budete veškeré vybavení z lamina za několik málo let vyměňovat za nové.

Pro často využívané prostory jsou vhodným řešením střednětlaké (CPL) a vysokotlaké (HPL) lamináty. Oba druhy poskytují vysokou odolnost proti oděru, světlu a teplu, jsou neporézní, hygienické a antibakteriální. CPL jsou optimální pro prostory se střední zátěží kanceláře či domácnosti, v nichž budou lamináty vystaveny každodennímu běžnému používání. Nábytek či interiéry z CPL zaručují dlouhou trvanlivost, která v delším časovém horizontu přinese úspory oproti častěji obměňovanému vybavení z levných materiálů.

HPL představují špičku ve svém oboru. Samo označení  HPL je definováno normou EN 438-I:1991, která zaručuje, že každý materiál označený jako HPL splňuje předepsané vlastnosti - tvrdost a odolnost vůči poškrábání, povrchovému opotřebování, nárazu, chemickým činidlům a ohni. Dlouhá životnost předurčuje HPL pro použití v exponovaných interiérech, např. laboratořích, restauracích a dalších veřejně přístupných prostorech, a rovněž v exteriérech, kde lze vysokotlaké lamináty úspěšně uplatnit díky jejich odolnosti proti vůči povětrnostním vlivům.

Pokud se chcete s kvalitami HPL a CPL seznámit, ozvěte se nám, rádi Vám ukážeme, jak mohou moderní lamináty posloužit i Vašim potřebám.

 

Poučení GDPR
© 2024 RETA CZ a.s. - všechna práva vyhrazena. Webové stránky vytvořila marketingová a reklamní společnost PAREXPO s.r.o.